A Közép-Ázsiában őshonos, aztékzsályamagként is ismert chia mag (lat. Salvia Hispanica) egy tápanyagokban gazdag, sokoldalúan felhasználható növényféle. A chia mag számos egészségvédő hatásának köszönhetően nagy népszerűségnek örvend a reform étrend követői között, fogyasztása pedig glutén- vagy laktózmentes, illetve cukorbeteg étrend mellett is ajánlott. Ismerjük meg a chia mag eredetét!
A chia mag évezredek óta az emberi táplálkozás részt képezi. Már Kr. e. 3500-ban ismerték és használták az ősi civilizációk, például az aztékok, akik alapélelmiszerként tekintettek rá. Később, Kr. e. 1500 és 900 között a toltékok is nagyra értékelték, többféle módon fogyasztották: egészben, lisztté őrölve, olajként kipréselve vagy italokba keverve. A hosszan eltartható mag nemcsak a mindennapi étkezésben kapott szerepet, hanem a katonák és a hosszú távokat teljesítő futárok energiapótlására is kiválóan alkalmas volt.
A chia mag kivételes tápanyagtartalmának köszönhetően napjainkban is rendkívül népszerű. A benne található esszenciális zsírsavak, antioxidánsok és rostok fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel jár.
✔ Omega-3 és omega-6 zsírsavak – hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez.
✔ Alfa-linolénsav (ALA) – az egyik legértékesebb növényi eredetű omega-3 forrás.
✔ Antioxidánsok – segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, ezáltal támogatják az immunrendszert és lassíthatják az öregedési folyamatokat.
✔ Fehérjék – az izmok építéséhez és regenerációjához szükséges esszenciális tápanyagok.
✔ Rostok – hozzájárulnak a kiegyensúlyozott emésztéshez és a vércukorszint stabilizálásához.
A chia magot sokféleképpen fogyaszthatjuk: turmixba, joghurtba, zabkásába keverve, sütemények alapanyagaként vagy akár pudingként elkészítve. Mivel természetes módon segíti az emésztést és hosszabb ideig biztosítja a teltségérzetet, remek választás lehet fogyókúrázók számára és egészségtudatosan étkezők számára.
Próbáltad már a chia magot valamilyen receptben? Ha nem, itt az ideje kísérletezni!
Hozzáadhatjuk joghurthoz, használhatjuk smoothie-k, pudingok és egyéb finomságok elkészítéséhez.
Az azték zsálya, azaz a chia magja az egyik legjobb növényi Omega-3 forrás. Ezen kívül magas az ásványi anyag tartalma és értékes rostforrás.
A Chia mag mint egy újonnan felfedezett élelmiszer lehetőséget biztosít, hogy rendszeres fogyasztásával egészségesebbé tegyük étrendünket.